1 de maig del 2010

Història del CECB

El Centre Excursionista de la Comarca de Bages va ésser fundat l'any 1905, sent, després del Centre Excursionista de Catalunya, l'entitat excursionista més antiga de l'Estat i una de les més antiga en general. L'Entitat la vàren constituir una sèrie de prohoms, de Manresa i Comarca, que destacaven en els diferents camps de la cultura i les arts, i entre els que caldria mencionar a Leonci Soler i March, Mn. Josep Guitart, Joaquim Amat, Josep Esteve i Seguí, Oleguer Miró i Borràs, Ignasi Oms i Ponsa, Joaquim Sarret i Arbós, Pius Font i Quer,...i molts d'altres.

En el Centre es van iniciar, i hi van trobar acollida, totes les iniciatives, o aquells esdeveniments, que han esdevingut trascendentals en el desenvolupament socio-cultural de la nostra Ciutat i Comarca. Així trobem què, en el Centre, s'iniciaven les primeres col·leccions i arxius sobre aspectes importants de la nostra història, de la ciència i els costums, que permetrien, anys més tard, formar el Museu Comarcal de Manresa. Igualment es donaria l'activitat fotogràfica o, més endavant, a la neixent experiència cinematogràfica. La formació d'una interessant biblioteca o l'edició de llibres seria, fins els nostres dies, una activitat que no s'abandonaria mai. Però també es destacaria en d'altres camps, com en els esports donant cos a les primeres activitats atlètiques,constrüint el primer camp per a aquest esport i organitzant les primeres curses locals i comarcals. El Centre veuria nèixer les primeres activitats d'escalada, d'espeleologia, d'esquí, al temps que es procuraven iniciatives per establir un lloc de recollida de dades metereològiques estable, es realitzaven les primeres excavacions arqueològiques, es duien a terme estudis sobre música popular, dansa, o la delimitació de la Comarca de Bages, amb una guia itinerari.Es aquest interès generalitzat per tot el que representa una aportació en l'avançada cultural, social o esportiva, de la Comarca, el que farà possible la constitució d'activitats pioneres en tots els ordres, o el suport i l'ajut en d'altres, com es demostra en la col·laboració en la fundació d'una emisora local, d'un centre de natació, o d'un institut d'ensenyament. Conferencies, cursos, xerrades, projectes de tota mena, trobaran, en el Centre, gent i mitjans per desenvolupar-se, o el suport que les facin possible. Per la nostra Entitat passarà gent de tota mena, i així ho deixa documentat el «Llibre d'honor del Centre», amb les signatures de personalitats com les del científic Pare Ignasi Puig S.J., del lingüista Pompeu Fabra, del geògraf Pau Vila, del President del Centre du Languedoc-Montpellier,del de la Institució Geogràfica Alpina de Grenoble, del mestre Josep Albagés, de l'historiador Antoni Jutglar, d'artistes com J.M. Subirachs, o d'alpinistes de renom com els catalans Anglada i Pons o d'arreu de les nostres fronteres, com Kurt Demberger.

El C.E.C.B. es sent honorat d'haver format a gent del món de l'aventura, que conqueririen les profunditats de la terra o les muntanyes més altes del planeta. Són els testimonis de Fermí Rubiralta i Montserrat Ubach, Jaume Casellas, Josep Mª Monfort, o en Jordi Camprubí, i una llarga llista de noms, que deixarien la seva petja per les muntanyes de Bolívia, del Perú, d'Alaska, de l'Himàlaia, de Kènia, o d'Indonèsia. I si en aquest marc s'han escrit pàgines tan destacables com no fer palesa la tasca de documentació que s'escriu en els nostres butlletins, des de 1905, o en el dipòsit que es fa, a petició del Monestir de Montserrat i en el seu Arxiu, d'una important col·lecció de documents, pergamins i capbreus, o en l'empremta deixada pels nostres fotògrafs i cineastes, amb mencions honorífiques arreu del món, o en l'aportació bibliogràfica que ha representat, i està representant, l'edició d'una bona quantitat de llibres sobre temes de les nostra comarca. Avui, com ahir, el C.E.C.B. segueix sent el valedor de totes aquelles iniciatives que representen una nova aportació en la marxa de l'activitat esportiva, i en la lluita de l'home per conquerir els espais naturals, tot gaudint-ne. En aquest sentit Seccions com les de Càiac o Parapent, tenen ja una llarga tradició plena de qualitat i resultats. D'altres de més noves, com el Submarinisme o el Windsurf, prometen un camí que no farà pas envejar, la bona tasca mostrada per les anteriors. De tot aquest bagatge, que hem comentat, no voldríem acabar sense el testimoni de les distincions que l'Entitat ha rebut al llarg dels anys, i de les que ens sentim honorats. Entre elles ens agradaria destacar les medalles de plata i or de la Ciutat de Manresa, Plaques de la Diputació i de la Federació Espanyola a la millor Entitat, Medalla d'or de la Nit de l'Esportista, Distinció del Sr. Samaranch a la millor Entitat, i un llarg etcètera, com a reconeixement als més de 100 anys d'historia, que ho són de la Ciutat.

QUI SOM?

Som el CECB, Centre Excursionista de la Comarca de Bages, un centre sense ànim de lucre fundat l'any 1905 a Manresa. Després de més d'un segle d'activitats, el CECB se sent content de ser l'espai de trobada de moltes persones que comparteixen en comú el gust per la natura i l'esport.

El CECB organitza anualment cursos en les diferents seccions de què disposa. Aquests cursos són tant per donar a conèixer l'esport en concret (espeleologia, escalada,esquí,submarinisme...), com per ser punt de trobada de gent amb afinitats i gustos comuns que fan de l'esport i dels espais naturals el seu oci... Així, el centre permet poder tramitar les llicències de les diferents federacions, obtenint els beneficis corresponents d'aquestes. Actualment, trobem una xifra de més de mil socis, repartits entre les diferents seccions, especialment muntanya y esquí (esports més majoritaris).

La junta directiva del CECB, es reuneix periòdicament per tal d'anar establint les actuacions de l'entitat. Un cop a l'any es fa l'Assamblea General Ordinària, on es conviden tots els socis de l'entitat.

La Junta directiva està formada per:

-El president del CECB: .........................................Pau Pintado Boixados
-El vicepresident: ....................................................Melcior Serra Singla
-El vicepresident: ....................................................Xavier Ferrer Nogués
-El secretari: ...........................................................Josep Mª Vilés Masana
-La Tresorera: ........................................................Agnès Bruballa Inglés
-Vocals:
-Estudis: .................................................................Emili Martínez Ballester
-Biblioteca: .............................................................Manuel Bataller Crua
-Coral: ...................................................................Enric Alegre Nadal
-Muntanya: ............................................................Enric Brunet Puigpiqué
-Esquí: ...................................................................Nil Camprubí Casas
-Espeleologia: ........................................................Jordi Vilardaga i Margarit
-Piragüisme: ...........................................................Daniel Díaz Aivar
-Parapent: .............................................................Jordi Massanés Mateos
-Submarinisme: .....................................................Eduard Sisquella Vilà