12 de maig del 2010

El CECB assisteix a l'acte d'inauguració oficial del Camí de Sant Jaume

ACTE D’INAUGURACIÓ OFICIAL DEL CAMÍ DE SANT JAUME.


El passat dia 9 de Maig, el CECB, representant per membres de la secció de muntanya, va assistir a l’acte de inauguració oficial del tram de Sant Benet de Bages a Montserrat del camí de Sant Jaume. L’acte, al que hi assistiren diferents entitats de la comarca, va ser presidit pel conseller Huget, acompanyat per l’alcalde de Sant Fruitós, Joan Rafart i els regidors Nasi Perramón, Alba Alsina i Joan Vinyes, de l’Ajuntament de Manresa, així com el president de Caixa Manresa, Manel Rosell.

L’acte va consistir en uns breus parlaments, de benvinguda, per part de l’alcalde de St. Fruitós, i d’explicació del projecte global, per part del conseller Huguet, com a responsable de la conselleria de turisme de la Generalitat, que és la impulsora d’aquesta recuperació i “posada en valor” del tram català de la ruta xacobea.

Finalitzats els parlaments al pati de la Creu del Monestir, el conseller li va lliurar al president de Caixa Manresa, com a responsable del lloc, el llibre de registre i el segell, on s’anotaran les dades dels peregrins que hi facin parada i seguidament, autoritats i una cinquantena d’assistents vam recórrer a peu el tram que uneix Sant Benet amb Manresa.

Aquest recorregut, sortint del Monestir, baixa a buscar el llit del riu Llobregat fins els Tres Salts, on s’enfilem cap al Santuari de la Salut de Viladordis. Allà deixem el camí Major de Sant Jaume per agafar un ramal, igualment marcat, que porta a Manresa, travessant el regadiu i enfilant-se pel raval del Solei cap al pla de Cal Gravat, convent de Santa Clara i passant pel costat de la creu del Tort es baixa per les Escodines fins al Convent de Sant Ignasi.

Allà, després de un petit refrigeri i la foto de grup es va donar per acabats l’excursió i l’acte.



 

EL CAMÍ DE SANT JAUME DE GALICIA.


Aquesta ruta xacobea, el “braç major” del camí de Sant Jaume, travessa Catalunya, amb un recorregut d’uns 400 Km. dividit en unes 15 etapes a peu. I al seu extrem oriental té una bifurcació, amb una branca que connecta amb la ruta de la Catalunya Nord per l’històric coll de Panissars, i una altra branca que neix sucant la Mediterrània a la platja de la Badia del Port de la Selva, sota mateix de l’imponent conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, important centre de peregrinació des que al segle XI li fou concedit “jubileu plenissim” (butlletí CECB. Núm 37). Ambdues branques es troben a Figueres i des d’aquí conformen el braç major del camí de Sant Jaume continuant cap a Girona, Vic, Sant Benet de Bages i Montserrat un punt neuràlgic de camins, caminants i peregrins. A Montserrat el camí gira vers ponent cap a Cervera, Lleida i entrant a terres aragoneses per Alcarràs.L’itinerari que es pot fer en sentit invers, talment com els pelegrins que es dirigien a Roma.